Цитологічний (цервікальний) мазок

Цитологічний (цервікальний) мазок являє собою дуже просте, швидке і абсолютно безболісне для пацієнтки дослідження. Його проводять під час звичайного огляду на гінекологічному кріслі. З профілактичною метою мазок робиться практично кожній жінці з моменту початку її статевого життя.

Цитологічний скринінг пухлинної патології шийки маткиОсновна мета взяття мазка – виявлення тих змін в клітинах шийки матки, які згодом можуть перерости в ракові утворення. У тому випадку, якщо жінка звертається до лікаря-гінеколога регулярно, зміни фіксуються на самій ранній стадії, яка характеризується мінімальними вимогами до лікування. Також, крім діагностики клітинних аномалій, мазок показує наявність ряду шкідливих мікроорганізмів в піхві і дозволяє визначити стан слизової оболонки. При цьому варто пам’ятати, що результати мазка іноді не дозволяють поставити остаточний діагноз і потрібні інші методики дообстеження.

Цитологічний мазок береться, згідно з вимогами, з трьох ділянок слизової піхви: з його склепінь, з зовнішньої поверхні шийки матки і з каналу шийки матки. При цьому, використовується спеціальний шпатель або щіточка, які зараз знаходяться майже в кожному гінекологічному наборі. Після взяття кожен зразок наноситься на скло, а потім вирушає на ретельний аналіз в цитологічну лабораторію. Там, в свою чергу, цитологічні мазки детально вивчаються на предмет наявності найменших відхилень у будові клітин.

Рак шийки матки (рак шийка), скринінг раку шийки матки

Рак шийки матки (цервікальний рак) є другою найбільш поширеною причиною смерті від онкологічних захворювань і смертності жінок у всьому світі. Кращий спосіб виявити рак шийки матки – регулярні гінекологічні огляди з узяттям цитологічного мазка або проведенням Пап-тесту або мазка по Папаніколау. (Пап – це скорочений варіант імені лікаря, який розробив скринінг-тест). Тест Папаніколау заснований на мікроскопічному вивченні клітин, взятих з шийки матки. Це дослідження може проводиться як за допомогою звичайного мазка на склі, так і сучасним методом рідинної цитології. Ці дослідження можливо проводити в умовах нашої жіночої консультації. Для цього вам необхідно звернутися до вашого дільничного лікаря акушера-гінеколога.

Тест Папаніколау

В мазку Папаніколау можна виявити певні вірусні інфекції (наприклад, вірус папіломи людини [ВПЛ]) та інші провокуючі рак чинники. Своєчасне лікування може зупинити цервікальний рак до того, як він повністю розвинеться. Жінка може мати рак шийки матки і не знати про це, тому що рак часто протікає безсимптомно.

Цитологічний скринінг пухлинної патології шийки матки

Фактори ризику раку шийки матки:

  1. Декілька сексуальних партнерів (або сексуальних партнерів, що мають кілька партнерів).
  2. Початок статевого життя в ранньому віці.
  3. Вірусні інфекції, такі, як ВПЛ, вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), або вірус простого герпесу (HSV).
  4. Ослаблена імунна система.
  5. Наявність в минулому раку статевої системи.
  6. Куріння.

Як часто потрібно обстежуватися (робити скринінг шийки матки)?

Скринінг раку шийки матки жінці рекомендується проводити щорічно, починаючи з 18 років, або коли вона стає сексуально активна, якщо до 18-ти років.

Існують деякі фактори, які можуть вплинути на достовірність результатів мазка Папаніколау.

Фактори, що впливають на достовірність мазка Папаніколау

По-перше, не рекомендується здавати цей аналіз під час менструації. Найкраще проходити його на 10-20 день циклу, тобто незабаром після закінчення менструації.

По-друге, за пару днів до проведення Пап-тесту слід припинити використання вагінальних свічок, змазок, тампонів. Бажано також не займатися сексом за дві доби до процедури взяття мазка.

По-третє, Пап-тест краще не проводити при наявності запалення та інфекції. Якщо у вас є симптоми, які можуть вказувати на захворювання (незвичайні виділення, свербіж), то краще спочатку визначити їх причину і вилікувати. Якщо мазок був узятий при запаленні (в деяких випадках він може допомогти у встановленні причини запалення), то потрібно повторити його через 2 місяці після лікування.

Проте, як і будь-який інший аналіз, Пап-тест не може гарантувати абсолютну точність. У рідкісних випадках він може бути хибнопозитивних (коли виявлені зміни в клітинах, а насправді їх немає) або псевдонегативним (в тому випадку, коли аномалії не знайдені, однак вони все ж є).

Причини хибнопозитивних результатів тесту

Хибно позитивні результати часто виникають саме в тому випадку, коли мазок проводився при наявності запальних процесів в шийці матки або піхві. У такому випадку спочатку потрібно вилікувати запалення, а потім пройти повторний Пап-тест.

Помилково негативні результати можуть бути в тому випадку, якщо для дослідження взято занадто мало клітин; якщо в зразок потрапили клітини крові; якщо використовувалася змазка незадовго до аналізу.

ПАП – тест – це перший крок до впевненості в своєму жіночому здоров’ї.

Бережіть своє здоров’я – не нехтуйте походами до гінеколога і будьте здорові!