Блювота при вагітності, що робити?

Блювота у вагітної жінки

Коли жінку починає несподівано нудити, а потім рвати, перше, про що думають оточуючі, буде факт вагітності. Безумовно, ці симптоми супроводжують в період виношування дитини практично кожну жінку.

Дані стани не тільки погіршують якість життя вагітної і членів її сім’ї, але при затяжному і вираженому процесі можуть призвести до небажаних наслідків, як для самої жінки, так і плода. У даній статті ми коротко розглянемо основні заходи по боротьбі з даними симптомами.

Блювота при вагітності на ранніх термінах

Токсикоз, інтоксикація (від грец. – «отруйний») – хворобливий стан, обумовлений дією на організм екзогенних токсинів (наприклад, мікробних) або шкідливих речовин ендогенного походження.

Розрізняють ранні та пізні токсикози вагітних. Ранні токсикози зазвичай виникають в перші 12 тижнів вагітності.

У перший місяць після зачаття гормональний фон не змінюється, тому ви не відчуваєте ні найменшого дискомфорту. Ендокринна перебудова (викликана розвитком плодового яйця) в наступні 8 тижнів призводить до раннього токсикозу, а потім гормональний фон стабілізується, і нудота зникає. Тривалий ранній токсикоз свідчить про порушення роботи нирок і інших внутрішніх органів, створює загрозу передчасних пологів, наражає на небезпеку життя матері і плоду.

При нормальному перебігу вагітності симптоми токсикозу – нудота і блювота – можуть бути не більше 2-3 разів на добу вранці, частіше натщесерце. При цьому загальний стан жінок не погіршується. Як правило, до 12-13 тижнів вагітності нудота і блювота припиняються. Однак подібні явища можуть тривати і довше.

Важким ускладненням вагітності є надмірна блювота, що виникає до 20 разів на добу не тільки вдень, але і вночі. Така блювота викликає зневоднення організму і різке схуднення вагітної. Шкіра її стає сухою і в’ялою, з рота з’являється неприємний запах, температура тіла підвищується, пульс частішає, артеріальний тиск знижується. У деяких випадках при надмірній блювоті ставиться питання про штучне переривання вагітності (!). Вам слід негайно звернутися до лікаря. Нагадаємо, що в медцентрі «Доктор Харків» є послуга “Виклик лікаря додому“. Ви можете викликати гінеколога додому для повного обстеження та діагностики.

Блювота при вагітності в другому триместрі

Токсикоз у другому триместрі вагітності нерідко виявляється більш сильно, ніж токсикоз у першому триместрі. Токсикоз у другому триместрі може мати такі симптоми:

  • нудота і блювота;
  • постійне нездужання;
  • є можливість різкого зниження зору;
  • можуть з’являтися набряки;
  • нестабільність артеріального тиску (різко то піднімається, то падає);
  • наявність білка в сечі.

Майбутня мати повинна розуміти, що чим сильніше виявляються подібні ознаки, тим більша ймовірність виникнення несприятливих наслідків. Токсикоз у другому триместрі вагітності може бути дуже небезпечний для плода.

Нудота у другому триместрі вагітності може з’являтися не тільки вранці і іноді протягом дня, але і бути присутньою постійно, то ж може спостерігатися і з блювотними позивами. В такому випадку обов’язково потрібно повідомити лікаря, що почався токсикоз у другому триместрі вагітності.

Причинами токсикозу в цей період вагітності можуть бути:

  • наявність у майбутньої матері хронічних захворювань серця, нирок і легень;
  • надлишок ваги у жінки, викликаний ожирінням;
  • анемія у вагітної;
  • резус-конфлікт плода і матері;
  • вік вагітної – до 19 років або більше 30 років;
  • внутрішньоутробна гіпотрофія плода (затримка розвитку плода).

І цим список можливих причин, що викликали токсикоз у другому триместрі, може не вичерпуватися, тому необхідно при перших симптомах йти до фахівця: Могилевська Маріанна Валеріївна або Кас’яненко Тетяна Рудольфівна. Обидва лікаря гінеколога нашого медцентру мають величезний досвід і стаж понад 17 років.

Блювота при вагітності на пізніх термінах

Нудота на пізніх термінах вагітності може бути одним із проявів пізнього токсикозу (гестозу). Якщо нудота і блювота в першому триместрі вагітності рідко є загрозливими симптомами, то на пізніх термінах цей стан вимагає термінової госпіталізації. І ось чому. В основі такого стану – патологічні зміни функції нирок, серцево-судинної і нервової систем. Подібні процеси небезпечні для здоров’я життя матері і майбутньої дитини. На появу гестозу можуть вказувати не тільки нудота на пізніх термінах вагітності, але і такі симптоми:

  • посилюється спрага;
  • запаморочення, головний біль, шум у вухах;
  • швидке збільшення маси тіла за рахунок появи набряків;
  • біль під правою лопаткою;
  • підвищення артеріального тиску;
  • виявлення білка в сечі.

Якщо жінка ігнорує подібні «сигнали» власного організму і своєчасно не звертається до медичного закладу за кваліфікованою допомогою, то ризикує втратити дитину або навіть власне життя внаслідок набряку легенів і мозку. Особливу увагу медики завжди приділяють вагітним після 35 років, жінкам, що мали в минулому аборти, патології нирок, серцево-судинні та ендокринні захворювання. Імовірність виникнення гестозу у таких вагітних завжди вище. У групі ризику також ті, хто має резус-конфлікт.

Наявність нудоти і блювоти на пізніх термінах вагітності може бути наслідком інфекційних захворювань і отруєнь. Найбільш частими причинами нудоти є гострі респіраторні вірусні захворювання, що супроводжуються підвищенням температури, ринітом, головним болем. У такій ситуації правильним буде звернутися вагітній до лікаря за консультацією. Тільки лікар, з огляду на всі ризики для плода і матері, зможе підібрати найбільш безпечні препарати, адже більшість лікарських засобів протипоказані при вагітності.

Бувають випадки, коли нудота в останні місяці вагітності пов’язана з гострими кишковими інфекціями або отруєнням токсичними продуктами. Такі стани характеризуються блювотою, діареєю, загальним нездужанням, лихоманкою і вимагають негайного звернення до лікаря. При інтоксикаціях внаслідок кишкових інфекцій і отруєнь найбільш безпечний і ефективний засіб від нудоти при вагітності – сорбент (активоване вугілля, біле вугілля, ентеросгель, атоксил), який сприяє швидкому очищенню шлунково-кишкового тракту і організму від токсичних продуктів.

Блювота при вагітності з кров’ю

Блювота з кров’ю при вагітності повинна стати тривожним сигналом, так як є важкою формою токсикозу на останніх тижнях вагітності. Даний недуг проявляється у вигляді підвищеного артеріального тиску, сильних набряків, загальної слабкості і невпинних нападів нудоти. Прееклампсія досить-таки небезпечна для вагітної жінки, так як високий тиск провокує розвиток гестозу, що не постачає плаценту кров’ю. У зв’язку з цим дитина не отримує кисню і необхідні поживні речовини, так важливі для росту і розвитку плода. Якщо у вагітної жінки починається блювота кров’ю в період виношування малюка, необхідно негайно звернутися за наданням медичної допомоги до лікаря. Цей стан залишиться з вагітною жінкою до моменту розродження, але при порадах лікаря, яких дотримуватиметься молода жінка, можна полегшити стан.

Блювота при вагітності жовчю

Блювота жовчю при виношуванні плоду загострює недуг, який переховується в підвищеній кислотності шлунка. Жінці варто під час вагітністі більш пильно стежити за роботою шлунково-кишкового тракту і спостерігати за кислотою, що виділяється з організму. Підвищений викид кислоти провокує блювоту жовчю. Рідко, але все ж подібна симптоматика може спостерігатися через панкреатит або гастрит в хронічній стадії. Зіткнувшись з блювотою жовчю, не варто займатися самолікуванням. Необхідно звернутися за консультацією і призначенням лікування до досвідченого фахівця, який допоможе позбутися блювотних позивів жовчю. Основу лікувального процесу складе прийом лікарських засобів, зроблених на натуральній основі, постільний режим, правильне збалансоване харчування і уникнення стресових ситуацій.

Нудота при вагітності

Нудота та блювання у вагітних

У перший місяць після зачаття гормональний фон не змінюється, тому ви не відчуваєте ні найменшого дискомфорту. Ендокринна перебудова (викликана розвитком плодового яйця) в наступні 8 тижнів призводить до раннього токсикозу, а потім гормональний фон стабілізується, і нудота зникає. Тривалий ранній токсикоз свідчить про порушення роботи нирок і інших внутрішніх органів, створює загрозу передчасних пологів, наражає на небезпеку життя матері і плоду.

При нормальному перебігу вагітності симптоми токсикозу – нудота і блювота – можуть бути не більше 2-3 разів на добу вранці, частіше натщесерце. При цьому загальний стан жінок не погіршується. Як правило, до 12-13 тижнів вагітності нудота і блювота припиняються. Однак подібні явища можуть тривати і довше.

Важким ускладненням вагітності є надмірна блювота, що виникає до 20 разів на добу не тільки вдень, але і вночі. Така блювота викликає зневоднення організму і різке схуднення вагітної. Шкіра її стає сухою і в’ялою, з рота з’являється неприємний запах, температура тіла підвищується, пульс частішає, артеріальний тиск знижується. У деяких випадках при надмірній блювоті ставиться питання про штучне переривання вагітності (!).

Щоб уникнути подібних проблем, рекомендуємо Вам послугу в МЦ «Доктор Харків» – ведення вагітності. Завдяки їй, вагітна жінка отримає повну інформацію про свою вагітність і зможе уникнути багатьох частих питань протягом усіх 9 місяців.

Нудота без блювання при вагітності

Нудота при вагітності дуже неприємна і змушує мучитися приблизно 80% майбутніх матусь. Деяким вагітним вона створює значні незручності тільки вранці, інших же може не відпускати весь день. Для більшості жінок нудота проходить до другого триместру, але для деяких залишається проблемою навіть після 5-ого місяця вагітності.

Причини нудоти при вагітності залежать від її терміну. Тобто недуга може виникати як на ранніх, так і на пізніх термінах. Легка нудота на перших тижнях вагітності характерна практично для всіх майбутніх мам. З’являється вранці, не супроводжується блювотою і, в принципі, особливих проблем не доставляє. Нудота під час вагітності на ранніх термінах з’являється приблизно у половини майбутніх матусь, особливо у тих, хто очікує двох і більше малюків.

Відсутність нудоти при вагітності є нормою і говорить про те, що у вас сильний імунітет, який допомагає організму легко перебудовуватися на новий лад.

Нудота і блювання будуть безпечні для дитини і самої майбутньої матері тільки в тому випадку, якщо ви станете споживати достатню кількість рідини, тобто не трапиться зневоднення. Якщо своїми силами впоратися не вдається, то при тривалій блювоті потрібно скоріше звернутися за лікарською допомогою. Швидше за все, вам не тільки призначать таблетки від нудоти, але і покладуть в стаціонар, що просто необхідно.

Коли слід звернутися до до лікаря:

– якщо почалося зневоднення;
– якщо йде втрата ваги;
– якщо в блювоті міститься кров;
– якщо блювота відбувається частіше 3-4 разів за добу;
– якщо у вас піднялася температура;
– якщо у вас сильна слабкість;
– темна сеча;
– біль внизу живота;
– якщо вас охопило почуття занепокоєння, що йде щось не так.

Симптоми зневоднення, про які необхідно знати кожній вагітній жінці: спрага, рідкісні позиви в туалет і при цьому темна сеча, запаморочення або непритомність. Також зневоднення показує аналіз сечі, в якій знаходять кетонові тіла, що отруюють організм ацетоном.

Що робити при токсикозі, щоб не нудило?

Методи лікування можна розділити на 2 групи: немедикаментозні і медикаментозні.

Немедикаментозні методи лікування токсикозу

Звичайно, починати потрібно з перших (немедикаментозних) – вони безпечніше для плода:

  1. Слідувати за смаковими уподобаннями. Якщо жінку «потягнуло» на кисле, солоне або ще якесь «… е», то варто спробувати і оцінити вплив даного продукту харчування на самопочуття. Однак, слід уникати продуктів з консервантами і барвниками, тому що вони можуть привести до токсичного впливу на печінку вагітної і несприятливо впливати на розвиток плода, особливо на ранніх стадіях.
  2. Імбирний чай або сироп знижує симптоми нудоти і блювоти, а також має загальнозміцнюючу дію на організм, що особливо корисно в сезон ГРЗ.
  3. Використання акупрессурних браслетів ефективно при помірно виражених симптомах.
  4. Масаж точки Р6. Точка P6 (Neiguan) розташована на внутрішній поверхні передпліччя приблизно на три пальці вище від лінії переходу передпліччя до кисті.

Медикаментозне лікування токсикозу

Медикаментозне лікування повинно бути узгоджене з лікарем – самолікування небезпечно своїми ускладненнями. З препаратів, ефективних для купування нудоти і блювоти, застосовують:

  • вітамін В6 в дозі 25-75 мг 3 рази на день;
  • антигістамінні препарати;
  • фенотіазини.

Імбир, акупресура P6, вітамін B6 і ліки з антигістамінними зменшують частоту нудоти на ранніх термінах вагітності.

Більшість випадків нудоти і блювоти проходить протягом перших 12 тижнів без шкоди для вагітної. Якщо ж нудота супроводжується частою блювотою, що приводить до зниження артеріального тиску, вираженої загальної слабкості, запаморочення і відсутності можливості приймати їжу, то вагітній жінці необхідна госпіталізація.